Verzorgingstips

Wanneer het waterreservoir van jouw plant leeg is kun je deze vullen, tot de watermeter naar het maximumniveau gestegen is. De hoeveelheid water is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. In de zomer heeft jouw plant gemiddeld 1x per 2 weken water nodig. In de winter is dat gemiddeld 1x per 3 weken.

De hoeveelheid licht die je plant nodig heeft verschilt per soort. We verdelen de hoeveelheid licht onder in 3 categorieën. Direct zonlicht, een lichte plek en schaduw. Selecteer de plantsoort en bekijk wat zijn favoriete spot is.
Jouw plant heeft in verhouding evenveel voeding als de hoeveelheid water die je geeft. De hoeveelheid water verschilt per plant en hangt voor een groot deel af van de warmte en luchtvochtigheid. Voeg tegelijkertijd met het water geven 1 zakje/schepje Beautanic superfood voor planten toe aan het water in de gieter.

Het kan gebeuren dat jouw plant beestjes heeft. Deze zie je vaak het eerst aan de onderkant van het blad. Wanneer er witte of zwarte beestjes zitten, duidt dat vaak op een ziekte. We sommen de meest voorkomende ziekten voor je op.

Bladluis

Bladluizen leven van de voedingsstoffen van de plant, waardoor je plant snel een tekort heeft aan belangrijke voedingsstoffen. De bladluis maakt schade aan het blad en maakt de plant kwetsbaar voor ziektes en plagen, maar ook voor schimmels.

Behandelen

Om op een milieuvriendelijke manier van de bladluizen af te komen kun je de bladeren regelmatig afspuiten met koud water. Eventueel een beetje afwasmiddel toevoegen kan geen kwaad voor je plant, maar schrikt de bladluizen goed af. In het ergste geval kun je de bladeren met veel bladluizen en grote beschadiging afknippen.

Trips

Tripsen komen veelal mee met de planten uit de kas. Ze tasten de bladeren van je plant aan in hun zoektocht naar voedingsstoffen. De schade is goed te zien op het blad, echter zijn de tripsen moeilijk te zien op het blote oog. Tripsen zijn moeilijk te bestrijden en dragen soms virussen met zich mee. Ze kunnen vliegen en verhuizen eenvoudig naar van de één naar de andere plant.

Behandelen

Je kunt de trips het beste tegengaan door de plant met water en een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10 cc brandspiritus of methanol in te spuiten. Herhaal dit regelmatig totdat de tripsen verdwijnen. Je kunt je plant minder interessant voor tripsen maken door de bladeren regelmatig met water in te spuiten. Tripsen houden namelijk niet van een hoge luchtvochtigheid.

Spint

Spint is een infectie van mijten op je plant. Mijten zie je slecht op het blote oog en vallen pas op wanneer ze de bladeren hebben aangetast in hun zoektocht naar voedingsstoffen. Als gevolg van spint krijgt je plant onvoldoende voedingsstoffen binnen, waardoor de bladeren verkleuren of uitvallen.

Behandelen

Wanneer je plant aangetast wordt door spint kun je de plant besproeien met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Herhaal dit totdat de spintdruk af neemt. Spit gedijt goed bij droge lucht. Spuit de bladeren daarom regelmatig in met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Dopluis

Dopluizen onttrekken de voedingsstoffen van je plant en laten verkleurde plekken achter op de bladeren. Daarnaast kleuren de bladeren geel of vallen ze uit als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen.

Behandelen

Dopluizen hebben een ‘dopje’ boven hun lichaam, waardoor ze moeilijk van bovenaf te bestrijden zijn. Door je plant in het water onder te dompelen verdrinken de dopluizen. Je kunt ook een watje met groene zeep, spiritus of olie gebruiken om ze in te wrijven zodat ze van het blad loskomen.

Schildluis

Schildluizen onttrekken, net als de andere luissoorten voedingsstoffen van je plant. Hierdoor kleuren de bladeren bruin en geel of vallen ze uit.

Behandelen

Schildluizen zijn lastig van bovenaf te behandelen door het schild dat ze om zich heen bouwen. Er zijn gelukkig voldoende andere manieren. Door je plant in het water onder te dompelen verdrinken de schildluizen. Je kunt ook een watje met spiritus of olie gebruiken om ze in te wrijven zodat ze van het blad loskomen.

Wolluis

Net als andere luissoorten tast de wolluis bladeren van je plant aan in hun zoektocht naar voedingsstoffen. Je herkent wolluizen aan witte, wollige bolletjes op het blad. Wolluizen laten honingdauw achter, wat een fijne broedplek vormt voor schimmels.

Behandelen

Je kunt wolluizen relatief eenvoudig van het blad af plukken, omdat ze redelijk goed te zien zijn. Je kunt ze ook met een wattenstaafje met spiritus aanstippen. Controleer regelmatig of je plant schoon is, wolluizen leggen regelmatig nieuwe eitjes.

Het kan gebeuren dat jouw plant zijn bladeren verliest of dat ze verkleuren. Er zijn verschillende oorzaken. We zetten ze even op een rijtje.

Onvoldoende of te veel zonlicht

Wanneer je plant onvoldoende of geen licht krijgt zijn de gevolgen snel zichtbaar. Je plant staat als het ware stil en maakt geen nieuwe scheuten of bladeren meer. De bladeren worden faal en gelig van kleur. Vooral in de winter, bij weinig daglicht, komt dit regelmatig voor. Plaats je plant wat dichterbij het raam, zodat het blad meer zonnestralen vangt.

Te veel zon geeft ook zichtbare gevolgen voor je plant. Als planten in direct zonlicht staan kan er bladverbranding plaatsvinden. De bladeren van jouw plant verkleuren sterk en sterven uiteindelijk af. Plaats je plant wat verder van het raam, zodat deze nog wel licht vangt, maar het blad geen directe zonnestralen meer vangt.

Te weinig of te veel water

Wanneer je plant te weinig water heeft verkleuren de bladeren en stopt de groei. Beautanic Lifestyle planten zijn getraind om constant met hun wortels in het water te staan. Af en toe even zonder water kan geen kwaad. Probeer het waterpeil echter zoveel mogelijk op het juiste niveau te houden.

Bladuitval of verkleuring door ziekte

Verschillende ziektes of plagen kunnen direct het blad aantasten of zorgen ervoor dat je plant onvoldoende voedingsstoffen op kan nemen en kunnen ook direct het blad aantasten. Bekijk hier de veelvoorkomende plantenziektes.

Gebrek aan voedingsstoffen

Wanneer de bladeren van je plant verkleuren of uitvallen en je hebt gecontroleerd of je plant geen ziektes heeft, is de kans groot dat je plant een tekort heeft aan voedingsstoffen. Beautanic Lifestyle Superfood voor kamerplanten heeft alle essentiële (sporen) elementen die jouw plant nodig heeft. Jouw plant heeft in verhouding evenveel voeding als de hoeveelheid water die je geeft. De hoeveelheid water verschilt per plant en hangt voor een groot deel af van de warmte en luchtvochtigheid. Voeg tegelijkertijd met het water geven 1 zakje/schepje Beautanic Lifestyle superfood toe aan het water in de gieter.

Lelijke bladeren kun je met een gerust hart van je plant afsnijden. Je plant gebruikt dan alle energie voor andere en nieuwe bladeren. Wordt je plant wat kaal aan de onderkant? Snijd de steel dan af op zo’n 20 cm van onderen, dan krijgt je plant weer nieuwe uitlopers.

Dit is vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is de speciale Beautanic Lifestyle pot met watermeter en de Beautanic Lifestyle vulkaankorrels.

  1. Vul de pot tot ongeveer de helft met vulkaankorrels.
  2. Neem de meeste potgrond weg van de wortels aan je plant.
  3. Spoel je plant eerst even met water en plaats deze vervolgens in de vulkaankorrels.
  4. Druk de overige grond voorzichtig aan
  5. Vul de pot af met vulkaankorrels
  6. Geef je plant water totdat de water meter het minimumniveau bereikt heeft
  7. Je bent klaar om te genieten van je gezonde, groene plant.

Bij Beautanic Lifestyle staan alle planten tussen de vulkaankorrels. Dit bestaat uit vulkanische steentjes. Vulkaankorrels zijn lekker licht en handzaam door de kleine holtes in het gesteente en ze nemen veel water op, omdat er veel kleine openingen en poriën in het materiaal zitten. Vulkaankorrels ontstaan bij een vulkanische uitbarsting wanneer de vloeibare lava, die een grote hoeveelheid gassen bevat, zodanig snel afkoelt dat de gasbelletjes de tijd niet krijgen te ontsnappen en in het gesteente vast komen te zitten.

In tegenstelling tot potgrond, wat gewonnen wordt uit veen, is het gebruik van vulkaankorrels volledig energieneutraal en tot in lengte van jaren bruikbaar.

Alle Beautanic Lifestyle planten worden geleverd met vulkaankorrels. Als je jouw plant om wilt zetten van potgrond naar hydrocultuur kun je het beste gebruik maken van vulkaankorrels. Deze zijn klimaatneutraal geproduceerd, een stuk lichter om mee te nemen en nemen meer water op dan kleikorrels. En zeg nou zelf, ze zien er een stuk frisser uit!